% % %    ŐSZI AKCIÓ  % % %     20% KEDVEZMÉNY MINDEN VÁSZONKÉPRE!!    % % % 

% % %    ŐSZI AKCIÓ  % % %     20% KEDVEZMÉNY MINDEN VÁSZONKÉPRE!!    % % % 

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-P: 08-20h

A 19. SZÁZAD INSTAGRAMJA, AZ IMPRESSZIONIZMUS

A 19. SZÁZAD INSTAGRAMJA, AZ IMPRESSZIONIZMUS

 

Talán kevesebb jó dolog történhetett a festészettel és az üres vásznakkal, mint az impresszionizmus. Az addig uralkodó klasszikus irányzatok és a realista törekvések a végletekig egysíkúvá és kiszámíthatóvá tették a színek mestereinek témáit, akik a közvélemény pozitív megítélésének megtartását jobban figyelembe vették, mint a kísérletezést.

 

Forradalmat csak forradalmárok szíthatnak

Talán a kifejezés erős, de az újítások és a konvencióktól való elrugaszkodás minden korban igénylik azt a vakmerőséget, amivel pénzt, időt és energiát fordítunk egy kockázatos vállalkozásra, főleg, ha azzal a közízlést igyekszünk elnyerni.
Ez nem volt másképp ebben a korban sem, amikor a fényképezés még gyerekcipőben járt, de már elkezdte felmenteni a festészetet a valóság teljes lemásolásának az igénye alól, és további pozitív hatásokat eszközölt ebben a művészeti ágban.

 

A konzervatív nézetet vallók nem voltak elragadtatva

Mai szemmel szinte érthetetlen, hogy az 1850-es években kibontakozó újító irányzat miért vált egyből a megvetés és a nevetség tárgyává. Pedig a temperamentumos közönség akkoriban sokkal gyakorlatiasabb megoldást választott a nemtetszésének a kifejezésére, és Édouard Manet 1865-ben kiállított újító és provokáló festménye, az Olympia, csak a teremőrök lélekjelenlétének és előrelátásának volt köszönhető, hogy megmenekült a botokkal felfegyverkezett dühös emberek elöl, akinek feltett szándékuk volt, hogy leverik a falról és megsemmisítik ezt a vásznat.
Manet-nak nem ez volt az első húzása, amivel lángra lobbantotta a kedélyeket. A Reggeli a szabadban című vászonra vitt alkotás is alapjaiban gáncsolta ki a békés polgárok jóhiszemű, de ugyanakkor konzervatív ízlését, amikor piknikező, jól öltözött urak között egy meztelen hölgyet festett melléjük társaságnak.

 

Monet az impresszionizmus Manet-ja

Bár Manet stílusa még nem volt igazán impresszionista, az irány, amit művészetével kijelölt, sok másik fiatal, és új lehetőségeket kereső festőnek adott lehetőséget, hogy kipróbálja magát. Maga a művészeti irányzat 1874-ben kapta az elnevezést, és elsősorban gúnynévnek szánta a kritika. Ebben az évben rendezte meg az első kiállítását az új művészeti ideológiát valló festők csoportja. A névadó alkotás pedig Claude Monet 1872-ben festett Impresszió a felkelő nap című festménye lett, ami stilizált ábrázolási stílusával távolról sem volt köszönőviszonyban a klasszikus festőiskolák szabályaival.

 

Szabadlevegőn vibráló és változó valóság

Az impresszionisták egyik motivációja az volt, hogy a szabadban fessenek. Ez nem egy újkeletű dolog hangoztatása, hiszen már a plein air törekvésekben is jelen volt. A fő mozgatórugója az elméletüknek, hogy a valóságot olyan módon ábrázolják, ami nem lefektetett és műtermekben megalkotott szabályok szerint jön létre a vásznon.

 

A valóság árnyalatai steril szabályok helyett

Az impresszionisták mindent úgy ábrázoltak, ahogy az adott pillanatban látták. A szabályok szerint lefektetett színhasználattal is szakítottak. Hiába volt meghatározva, hogy az emberi arc színe a rózsaszín, ha az adott pillanatban a különböző más helyekről érkező reflexiók egészen eltérő árnyalatokat varázsoltak rá, akkor ők azokat a színeket vitték fel a vászonra, és a klasszikus konvencióktól terhes ábrázolásmód ment a levesbe.

 

A fények irányítják a színeket

Az impresszionisták elsősorban nem a színek festői voltak, hanem a fényt tanulmányozták. Megfigyeléseikből azt tapasztalták, hogy a fény felbontja a lokálszíneket, a levegő rezgése pedig elmossa a szilárd körvonalakat.
Az impresszionista festő csak az önmaga realitásában, minden látáselőítélet nélkül igyekszik érzékelni a valóságot, és azt a pillanatot siet megörökíteni, ahol a szín és fény megismételhetetlenül találkozik egy adott pontban és közrefogja a világot.
Az impresszionizmus a lefestett témákkal együtt a vibráló életet is felvitte a vászonra. Ha eddig úgy érezted, hogy az otthonod üres falait nincs az a kép, ami a vitalitással ruházná fel, válassz nyugodtan az impresszionisták közül, és mi vászonra visszük neked.

2023. feb. 21.