% % %    ŐSZI AKCIÓ  % % %     20% KEDVEZMÉNY MINDEN VÁSZONKÉPRE!!    % % % 

% % %    ŐSZI AKCIÓ  % % %     20% KEDVEZMÉNY MINDEN VÁSZONKÉPRE!!    % % % 

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-P: 08-20h

A KEVESEBB NÉHA TÖBB

A KEVESEBB NÉHA TÖBB

 

Mint oly sok új szemléletet képviselő irányzat, a minimalista művészet is a ’60-as években látta meg a napvilágot. Bár előzményei azért akadtak jócskán a 20. század kezdetén elindult avantgárd mozgalmakban, mégis a második felére esik a virágkora. Kiindulópontja viszont Amerika, és úgy is aposztrofálják, mint az első olyan irányzat, ami semmivel sem tartozik Európának.

 

Csak semmi flancolás

A minimal art, ahogy a neve is sejteti, nem kifejezeten a barokkos vagy klasszicista irányzatok díszítő világában gondolkozik. A formák és színek használatában a legkevesebb mennyiséget szeretné alkalmazni.
Sőt maga az alkotás eleve alapelemekre egyszerűsödik, a művészi érték pedig a minimumra csökken. Addig a pontig tart ez a mesterséges redukció, amíg az alkotás már éppen hogy csak egy hajszállal lesz több, mint egy hétköznapi geometrikus alakzat. Viszont ezek az alakzatok nagyon jól mutatnak az otthonunk falán. Ráadásul színben is könnyen tudunk olyat találni, ami tökéletesen illik a berendezési tárgyakhoz.

 

És hogy miért is jó ez nekünk?

Elsősorban és mindenek fölött azért, mert tökéletes díszítő értékkel bír maga a stílus és annak a jegyében készült bármilyen alkotás. Az egyszerű formák megfelelő arányban történő elhelyezése nyugtató, kellemes érzést kölcsönöz a környezetének, és pihentető az agynak is. Persze itt is meg kell válogatni, hogy mi az, ami tetszik nekünk, és azt engedni be a lakóterünkbe.
Ironikus, hogy maga a gondolkodás, ami az irányzat mögött húzódik, nem tervezte, hogy „iparosodik”. Azaz a mozgalmat elindító alkotók úgy hitték, vagy remélték, hogy a végletekig lecsupaszított alapformák és a ridegségig végzett egyszerűsítések nem hordoznak magukban már olyan jelentéssel bíró tartalmat, amiket politikai vagy hatalmi törekvések, továbbá globális cégek is magukévá tudnak tenni.
Végeredményben a gondolati hozzáállás és maga az alkotás, némi ellentétbe került egymással, ugyanis nem számoltak azzal, hogy pont az egyszerűségben van a tömegtermelés legnagyobb lehetősége, és ezért üzleti célokra nagyon jó megoldást jelentett. De az egyszerűségben rejlik az a hatás is, ami sokak számára vonzóvá teszi ezt a művészeti ágat.

 

Egyszerű, de vannak szabályok

A stílus markáns határokat húz maga körül. A berendezésnek és a színeknek tökéletes harmóniában kell lenniük, és a legkisebb rendetlenség is csökkentheti a stílus komfort érzetét. Mellőzi a különböző színek rendkívül magasan szaturált árnyalatait, és nagy igénye van a fényre és a térre. Ettől válik az enteriőr nagyon légiessé, könnyeddé.

 

Az van a vásznon, amit látsz

A minimalizmusnak pont az az előnye, ami egyben a kritikusok által leginkább támadott pontja is, miszerint ez nem számít művészetnek. Azonban az irányzat egyik sarkalatos lényege, hogy szakított azzal, hogy az alkotó bármilyen mögöttes értelmet adjon az alkotáshoz.
A precízen megtervezett formák és minták nem igényelnek semmiféle magyarázatot. Ezért a döntést is leegyszerűsíti, hiszen vagy tetszik, vagy nem. A látvány nyújt élvezetet, és nem kell kompromisszumokat kötni magunkban, hogy egy képen ez a forma vagy az az alakzat nem annyira tetszik, de a többi igen. A komplex egész látványa váltja ki bennünk a vizuális élvezetet.

 

Otthonra tökéletes választás

A minimal art tökéletes példa arra, hogy az elkészült alkotások a mű élveztére szorítkoznak. Csak nézni kell őket, elmerülni a látvány egyszerűségében, és hagyni, hogy a gondolatok szabadon áramoljanak a fejünkben.
Ha Te is szeretnél egy minimal art vászonképet otthonra, vagy ajándékba adnás másnak, akkor nálunk egyszerűen megteheted ezt. Töltsd fel az ízlésednek leginkább tetsző képet, és nemsokára már az otthonodban élvezheted a látványát.

2023. feb. 21.