A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

20 000 Ft rendelés felett a kiszállítás INGYENES.

Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

Ahol az egyedi vászonképek születnek.

HASZNOS TIPPEK ÉPÜLETFOTÓZÁSHOZ ANÉLKÜL, HOGY TÖBBHAVI FIZETÉSED KÖLTENÉD A FELSZERELÉSRE

HASZNOS TIPPEK ÉPÜLETFOTÓZÁSHOZ ANÉLKÜL, HOGY TÖBBHAVI FIZETÉSED KÖLTENÉD A FELSZERELÉSRE

 

Egyes épületek látványa olyannyira igéző, hogy akár egyedi vászonkép, akár bármely más alkotás formájában jóleső érzés visszanézni őket. Hogyha fontolgatod már egy ideje az épületfotózás kipróbálását, ebben a cikkben néhány hasznos tippet osztunk meg veled a minél gyorsabb sikerekhez.

 

Fontos, hogy magára az épületre koncentrálj

Mivel épületfotózásról van szó, jelen esetben magán a megörökíteni kívánt épületen legyen a hangsúly. Vagyis a kutya, macska, arra járó emberek és autók mind maradjanak ki. A fotózni kívánt ház vagy egyéb épület a lényeg, azt kell leginkább a fókuszba helyezni.
Természetesen mindezt megtámogathatod egy esztétikus környezettel is. Hogyha dombos az elhelyezkedés, az pluszban meg is könnyítheti a dolgod, hiszen maga az épület bekerülhet a megfelelő kontextusba.

 

Ideális esetben a fotó egy konkrét témát is kap

Tökéletes irány lehet, ha nemcsak általánosságban kívánsz lőni pár jól sikerült fotót, hanem kipécézel egy-egy markáns jellegzetességet vagy objektumot. Rajta keresztül is tökéletesen visszaköszönhet az épület látványa.
Kiemelheted többek között a homlokzatot, a dekoráció egy-egy jellegzetes vonását, a tető különleges alakját, vagy például a színeket is.

 

Nyugodtan fotózd az épületet többféle szögből

A minőségi és remekül eltalált fotókhoz bizony sok-sok kísérletezésen át keresztül vezet az út. Ennek megfelelően nyugodtan kattints fotókat a kiszemelt épületből annyi szöget és beállítást alkalmazva, amennyihez csak hozzáférsz.
Előre ugyanis ritkán derül ki, hogy melyik látószög hozza a leginkább tetszetős eredményeket. A kísérletezéssel tehát csakis nyerhetsz. Sétálj tehát körbe, figyeld meg a különlegességeket, a homlokzatot, az épület hátsó részét.
Keress bátran olyan jegyeket, amelyek megérnek egy próbálkozást, és optimális témát szolgáltathatnak.

 

Az épületfotózás során fontos a tökéletes időpont megválasztása

Annyiszor ismételtük már az ideális fényviszonyok fontosságát, hogy lassan már a könyökünkön jön ki. Az épületfotózás kapcsán viszont az egyik legfontosabb szempontnak számít, hogyha ténylegesen a minőségi végeredmény elérése a cél.
Sokszor a napkeltét követő, valamint a naplementét megelőző órák kínálják a legmegfelelőbb fényeket a legjobb épületfotókhoz. Persze ezt neked érdemes kikísérletezni. Nyugodtan vedd szemügyre az épületet többféle időpontban is, hogy megláthasd, mikor kínálkozhat a legjobb esély egy-egy remekbe szabott képhez.

 

Néhány további praktikus tanács a klasszul sikerült épületfotókhoz

Akár még csak most ismerkedsz az épületfotózással, akár túl vagy már a kezdeti próbálkozásokon, néhány bevált praktika alkalmazásával még hatékonyabb és eredményesebb lehetsz.
Hasznos lehet például, hogyha felfelé fotózol, mert egy épület méreteit, illetve adottságait sokkal látványosabban emelheted így ki. Figyeld meg az íveket, és amennyire csak lehet, próbáld meg őket elkapni.
Széles látószöggel fotózva hamarabb találhatsz rá a legtutibb irányokra, az ismétlődő mintákat észre véve pedig egyenesen nyert ügyed lesz. Ha pedig még a szimmetriát is meg tudod jeleníteni a fotókon, akkor nyugalmat árasztó, harmonikus alkotásokat hozhatsz létre.

 

Ne hagyd ki az utómunkát sem

A minőségi épületfotók elkészítése nem ér véget a terepen, sokszor a számítógépnél ülve sem árt finomítanod kicsit a végeredményt. Akár fizetős, akár ingyenes szoftvert használsz, a fényviszonyokon és a kontraszton sokat javíthatsz, a felesleges részeket pedig eltüntetheted.
Ha pedig egyszer sikerül ráérezned az épületfotózás varázsára, onnantól kezdve egyre többször látod meg a potenciált egy-egy csodás házban, vagy nagyobb építményben. Ki tudja, egy-egy klasszul eltalált darab pedig akár egyedi vászonkép formájában a nappali falára is felkerülhet.

2023. feb. 21.