A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

20 000 Ft rendelés felett a kiszállítás INGYENES.

Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

Ahol az egyedi vászonképek születnek.

HOGYAN KÉSZÍTS MINŐSÉGI TÁJFOTÓT ANÉLKÜL, HOGY DRÁGA KURZUSOKRA KÖLTENÉL?

HOGYAN KÉSZÍTS MINŐSÉGI TÁJFOTÓT ANÉLKÜL, HOGY DRÁGA KURZUSOKRA KÖLTENÉL?

 

A minőségi tájfotó kulcsa, hogy közvetítse a fotós által éppen megélt lelkiállapotot, illetve valamivel többet kifejezni a puszta látványnál. Elméletben egészen jól hangzik, a gyakorlatban viszont nem is annyira egyszerű kivitelezni.
Viszont ha sikerül, akkor nyugodtan készíthetsz belőle – többek között – egyedi vászonképet is. A cikkben igyekszünk adni néhány hasznos tippet, hogy minél több tökéletes tájfotót sikerüljön megörökítened.

 

A tökéletes fényviszonyokhoz használd ki az „arany órát”

Mit nevezünk „arany órának”? A napnyugtát, valamint a napkeltét megelőző, illetve követő egy-egy órányi időszakot, ami tájegységenként egyébként változó hosszúságú lehet. Ha tájképet szeretnél fotózni, a legjobb fények ebben a periódusban állnak rendelkezésre.
Amennyiben a napközbeni órákra időzítesz, akkor sokszor fogsz a túlságosan nagy kontraszt, és a lapos, semmitmondó táj nehézségeibe ütközni. Márpedig a tájfotózással pont az a célod, hogy megragadj egy izgalmas pillanatot vagy hangulatot.

 

Ne akard mindenáron középre igazítani a horizontot

A tájfotózással még csak ismerkedve könnyű abba a hibába esni, hogy a horizontot akaratlanul is középre igazítod. Valahogy az van legbelül kódolva bennünk, hogy így akarjuk szemléltetni az általunk szemügyre vett tájat.
Pedig sokkal inkább célravezető eltolni egy kicsit a fókuszt. Tedd fel magadnak tehát egy-egy kattintás előtt ezt a kérdést: „ebben a látványban mi a hangsúlyosabb, az ég, vagy a föld”?
Ha megvan a válasz, akkor gyakorlatilag adja magát a kivitelezés is. Az eredmény pedig lényegesen meggyőzőbb lesz, mintha görcsösen ragaszkodnál a horizont középen tartásához.

 

A titok sokszor a részletekben rejlik

Szerinted melyik opció mutatna jobban az egyedi vászonképeden? Egy nagy kiterjedésű virágos mező távolról fotózva, vagy a virágos mezőn kiválasztunk egyetlen virág közelről, amin épp egy méhecske gyűjti a virágport?
Látványosan több életerőt, izgalmat és fantáziát csempészhetsz egy tájképbe úgy, ha a részletekre koncentrálsz. Egy komplett hegy megörökítése helyett egyetlen sziklára, egy nagy kiterjedésű állóvíz helyett egyetlen tavirózsára, és még sorolhatnánk hosszan.
Persze ehhez mindenképpen szükséges némi gyakorlat, hogy észre tudd venni a kínálkozó lehetőségeket. Ugyanakkor sokkal látványosabb és markánsabb fotóid lesznek így.

 

Ha van lehetőséged, vigyél magaddal állványt és távkioldót

A fotózás két fontos kiegészítőjére azért van szükség, hogy exponálás közben a legkisebb mértékben se mozduljon el a kép. Merthogy bármilyen finom kézzel próbálod megnyomni a készülék exponáló gombját, egy minimális bemozdulás mindig bekövetkezik.
Ezáltal a végeredmény sosem lehet tökéletes. Ellenben a stabil állványra állított fényképezőgép, valamint a precízen beállított távkioldó segíthet kiküszöbölni ezt az apró kellemetlenséget.
Így tényleg megnyílhat a lehetőség, hogy a nappaliba, vagy a hálóba szánt egyedi vászonképen egy csaknem hibátlan kompozíció kapjon helyet, méghozzá a kedvenc tájképedről. Egy olyan alkotás, amire egész egyszerűen jó ránézni, amitől kivétel nélkül mindig pozitív lesz a hangulatod.

 

A minőségi tájfotók készítésének kulcsa a bátor kísérletezés

Készülj fel lélekben előre, mert a valóban minőségi tájfotók nem fognak hipp-hopp néhány kattintás után megszületni. A gyakorlat teszi a mestert mondás bizony a tájfotózásra is tökéletesen ráillik.
A jó hír az, hogy a gyakorlással együtt folyamatosan tapasztalni fogod a minőségi javulást. Ahogy tanulsz, tapasztalsz és fejlődsz, úgy sikerül majd egyre jobb és jobb minőségű fotókat készítened.
Olyanokat, amiket már szívesen töltesz fel a mi portálunkra is, hogy néhány kattintást követően elkészüljön az egyedi vászonképed.

2023. feb. 21.