A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

20 000 Ft rendelés felett a kiszállítás INGYENES.

Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

Ahol az egyedi vászonképek születnek.

ÍGY KÉSZÍTHETSZ KIFOGÁSTALAN MINŐSÉGŰ ÉTELFOTÓKAT AKÁR OKOSTELEFONNAL IS

ÍGY KÉSZÍTHETSZ KIFOGÁSTALAN MINŐSÉGŰ ÉTELFOTÓKAT AKÁR OKOSTELEFONNAL IS

 

Egy szuperül eltalált ételfotó remekül mutathat az Instagram profilodon, a Facebook sztorik között, vagy akár egyedi vászonkép formájában a lakásod falán is. A bejegyzésben adunk néhány tippet, hogy minél könnyebben tudj kifogástalan minőségű ételfotókat készíteni.

 

Készítsd elő magát a kompozíciót

Az ételfotózás során az étel magát a modellt testesíti meg, így a minőségi fotók kedvéért érdemes gondosan előkészítened. Ha az étteremben tálalt fogásról van szó, akkor valamivel könnyebb lesz a dolgod.
A séf ugyanis minden bizonnyal igényesen kialakított tányért küld eléd, ami remekül mutat majd az elkészült képeken. Amennyiben az ételfotó alapját házilag készített ínyencség alkotja, úgy rád hárul az előkészítés kivitelezése.
Érdemes előre kitalálnod magát a kompozíciót, a látványt pedig nyugodtan feldobhatod díszes és jól mutató kiegészítőkkel is. Tényleg a fantáziádra van bízva minden, egész bátran az ízlésedhez alakíthatod a részleteket.

 

A fényviszonyok az ételfotózás során is fontos szerepet játszanak

Naná, hogy a fényviszonyok az ételfotó minőségét is döntően befolyásolják, és persze itt is az számít optimálisnak, ha természetes fényt tudsz használni. Ennek szellemében alakítsd úgy a fotózás helyszínét, hogy a természetes fényből minél több álljon rendelkezésre.
Vagyis az ablak közelében, a teraszon, vagy egyenesen a szabadban fotózott ételek minden bizonnyal szebben mutatnak majd a fotókon. Persze nem érdemes túlzásokba esned, a tűző napon kivitelezett ételfotózást például kimondottan javasolt kerülnöd.
Leginkább az árnyékos, ugyanakkor mégis kellően világos helyeket érdemes előnyben részesítened, abból nagy baj nem lehet.

 

Fordíts kiemelt figyelmet az élességre

Ételek fotózásakor az egyik első teendőd legyen az élesség finomhangolása. Méghozzá úgy, hogy az elkészült fotó élessége magára a fotózni kívánt ételre irányuljon. Vagyis semmiképp nem elé, mögé vagy fölé.
Ha ezt a gyakorlatot elmulasztod, azzal a legszebbre kitalált és egyébként csodásan festő ételről készített fotó minősége is kifogásolható lesz. Ne feledd tehát, hogy a hangsúly a fogáson van, ennek megfelelően az élességnek is rá kell irányulnia.

 

Nyugodtan variálhatsz a perspektívával és a látószöggel is

Ahogy fentebb is utaltunk már rá, az ételfotózás során is nyugodtan veheted kreatívra a figurát. Vagyis egész bátran játszhatsz akár a perspektívával, akár a látószöggel. Lőhetsz néhány fotót szemmagasságból, majd formabontó jelleggel változtass pozíciót, és kattints néhányat fentről is.
Minél több helyről és szögből fotózol, annál nagyobb esélyed lesz, hogy úgymond belenyúlj a tutiba. Előre úgysem tudhatod, hogy melyik állásból születnek majd a leginkább izgalmasnak tűnő alkotások.
Ami pedig a látószöget illeti, azzal kapcsolatban is lehetőséged van a variációra, az étel melyik része legyen hangsúlyos a képen. Kiemelhetsz például egy-egy részletet, de bátran rámehetsz a komplex látvány megjelenítésére is.

 

Némi utómunkával még többet hozhatsz ki az elkészült ételfotóból

Amennyiben a fenti négy gyakorlati tanácsot maradéktalanul betartod, akkor jó eséllyel akad néhány egészen klasszra sikerült ételfotód. Ha pedig még ezt is meg szeretnéd fejelni, akkor némi utómunka keretei között tovább finomíthatod a képeket.
Ma már rengeteg program kínál lehetőséget arra, hogy néhány kattintással állítani tudj a fotó kontrasztján, a szaturáción, vagy adott esetben a világosságon. Sőt, ha éppenséggel úgy tartja kedved, akkor a feleslegesnek gondolt részeket is levághatod a fotóról.
Hogy mi legyen az elkészült ételfotók sorsa? Ez csakis rajtad múlik. Amennyiben egyedi vászonképet szeretnél belőlük, ide kattintva néhány perc alatt elindíthatod a folyamatot.

2023. feb. 21.