A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

20 000 Ft rendelés felett a kiszállítás INGYENES.

Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-V: 08-20h

Ahol az egyedi vászonképek születnek.

HOGYAN KELL GYÖNYÖRŰ TÁJKÉPEKET KÉSZÍTENI?

HOGYAN KELL GYÖNYÖRŰ TÁJKÉPEKET KÉSZÍTENI?

 

Tájfotózás tippek kezdőknek

 

Itt a tavasz, irány a természet! A zord és szürke téli hónapok után végre lehet túrázni, több időt tölteni a szabadban. Ilyenkor előkerülnek a fényképezőgépek és mindenki igyekszik megörökíteni a természet ébredését. Ez a cikkünk a tájfotózás alapjairól szól.

A természetfotózás legfontosabb alapelve, hogy tisztelned kell a természetet. A legjobb képek akkor készülnek, amikor az állatokat és a növényeket a természetes közegükben sikerül lencsevégre kapni. Mindezt olyan helyzetben, amelyben - ellentétben a beállított képektől - rengeteg tényező zavarhatja meg a fotózást. Gondolj a napsütésre, az árnyékok helyzetére, a felhőkre, a szélre vagy az esőre. Az anyatermészet dönti el, hogy milyen képeket tudsz készíteni és ha ezt tiszteletben tartod, akkor gyönyörű természetfotókat készíthetsz. Kezdő fotósoknak érdemes tájképekkel kezdeni a fotózást, ezért ebben a bejegyzésben tanácsokat adunk tájkép készítéshez.

 

Vászonkép természet tájkép
Vigyél színt a nappalidba saját készítésű tájképes vászonképpel.

 

Miért érdemes a tájat fotózni?

 

Azonkívül, hogy mindenki szereti a tájképeket és a természetben készült fotókat. Könnyű magunkat a fénykép helyszínére képzelni. A tájképet néző még akkor is úgy érzi, hogy a hegyekben van, ha még soha nem járt ott. Tájképekkel minden helyzetben kellemes hangulatot lehet varázsolni.

 

6 tipp kezdőknek gyönyörű tájképek készítéséhez

 

Értsd meg a természetet. Ahhoz, hogy a legjobb tájképeket tudd fotózni meg kell értened, hogy az anyatermészet a főnök. A természet folyamatosan zajlik körülötted, te pedig amikor ezt el akarod kapni, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy észrevétlenül lopakodsz és halkan, csendben fotózol. A házimacskádnak fel sem tűnik, ha a füle mellett kattan a fényképezőgéped, azonban egy természetben élő állat már több száz méterről hallja a lépteidet és ha nem vagy elég óvatos, akkor soha nem tudod lencsevégre kapni.

Az állatoknak, a fáknak, a fűnek és még a bokroknak is megvan a maguk egyedi helye a természetben. Ahhoz, hogy jó képet készíts ezt meg kell értened és el kell fogadnod, hogy te csak vendég vagy a természetben. Ha jó képet akarsz készíteni, akkor a legfontosabb, hogy legyél türelmes!

 

Vászonkép készítés természet virágok
Tavaszi virágok egyedi, többrészes vászonképen.

 

Készülj fel a fotózásra! Ha az a célod, hogy igazán jó képeket készíts, akkor fel kell készülnöd. Figyeld meg a tájat! Nézd meg, hogyan játszik a napfényt a fákkal és a hegyekkel, amiket lencsevégre akarsz kapni. Ha másként nem megy, társítsd a madarakhoz az ideális időszakot, mivel az állatok a szokásaik alapján élnek. Ha a jó időben sok madárcsicsergést hallasz, akkor a képet is olyan időszakban készítsd, amikor ezek a madarak újra ott vannak a területen. Fogadd meg azt a tanácsot, hogy minél nagyobb a természetes fény, annál könnyebb lesz jó képet készíteni!

Ismerd a felszerelésed. Ha egy olyan képet szeretnél, amelyen egy szarvas keresgél a kép előterében és a háttérben pedig egy gyönyörű táj van, akkor jobb ha kikapcsolod az automata fókuszt és a vakut. Mindig tudnod kell a fényképezőgéped és a telefonod kamerájának aktuális beállításait a záridőtől az ISO beállításokig. Minden tájkép elkészítése előtt csekkold a beállításokat, hiszen egyetlen alkalom sem tér vissza újra és kár lenne a rosszul beállított kamera miatt egy jó képet elengedni.

Gyakorlat teszi a mestert. Amikor megveszed az új fényképezőgépedet, akkor szánj rá legalább 2 órát, hogy a ház körül a kertben és a lakásban, kezedben a használati utasítással csinálj rengeteg képet. Nem számít, hogy mi lesz rajta. Az a lényeg, hogy megismerd a géped beállításait és a megfelelő helyzetben a legjobb beállításokat használd.

Légy türelmes. A természetben minden akkor történik, amikor megtörténik. A virágok akkor nyílnak a legnagyobbra, amikor a nap fénye a legjobb helyzetből süti meg őket és nem akkor, amikor te akarod. Néha elég öt perccel később érkezni és a táj már egészen másként néz ki, mint öt perccel korábban.

 

tájkép vászonkép hegyek
Egy gyönyörű tájképes vászonkép.

 

Légy nyitott az ismeretlenre! Vigyél magaddal ennivalót és vizet. Könnyen lehet, hogy találsz egy másik, jobb helyet a fotó elkészítésére, mint amit kiszemeltél és kilométereket fogsz sétálni a tűző napon a semmi közepén.

Ne zárkózz el azoktól a lehetőségektől, amelyeket nem terveztél előre! Lehet, hogy a nap fényén keresztül most sokkal gyönyörűbb rálátásod lesz az erdőre, amit néhány napja még észre sem vettél.

Ne feledd: Ne ringasd magad abba a hitbe, hogy te irányítod a természetet. Az egyetlen dolog, amire hatásod van az a saját felszerelésed és a tudásod, amivel rendelkezel a tájkép készítésről. A legjobb lehetőségek mindig váratlanul érkeznek.

 

Vigyél életet a nappaliba a saját képeiddel!

 

Ha már tájképeket készítesz, miért nem dobod fel velük a nappalit? Egy gyönyörű egyedi tájképpel nem lehet elrontani a lakás dekorációját. Egy szép kép a kedvenc hegyeidről minden nap kellemes érzéseket vált ki belőled amikor megpillantod. Töltsd fel még ma az alábbi fényképezőgépre kattintva a kedvenc tájképedet és készíts egyedi tájképes vászonképet belőle!

 

Hol találok még több vászonkép ötletet?

 

Ha még több vászonkép ötletet szeretnél, akkor látogass el az egyedi vászonképek Facebook oldalára, ahol több száz elkészült vászonkép közül válogathatsz vagy keress minket az egyedi vászonképek Instagram oldalán!

2023. már. 06.