% % %    ŐSZI AKCIÓ  % % %     20% KEDVEZMÉNY MINDEN VÁSZONKÉPRE!!    % % % 

% % %    ŐSZI AKCIÓ  % % %     20% KEDVEZMÉNY MINDEN VÁSZONKÉPRE!!    % % % 

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.
Segíthetünk? +36 70 552 32 09 | info@vaszonkepem.hu | H-P: 08-20h

SZELETELT FORMÁK AZ OTTHONBAN

SZELETELT FORMÁK AZ OTTHONBAN

 

Az absztrakt művészet egy stílus irányzat, ami a 20. század elején kezdett kibontakozni, aztán nagy erővel nyomulásnak indulni, hogy felforgassa a világ szokványos elképzeléseit a körülöttünk lévő dolgokról és azok ábrázolásáról.

 

Hogy néz ki a világ kifordítva?

Az absztrakt művészet szembe megy azzal, hogy mindent a természetes módon ábrázoljon. Az ábrázolt tárgyakat pedig minél sterilebb formákra bontja szét mindaddig, amíg a gyanútlan szemlélődő már csak a különböző színű egymásba hömpölygő háromszögeket és négyzeteket látja, amik elsőre talán félelmetesnek tűnhetnek féktelen kavalkádjukkal. A hosszabb szemrevételezést követően azonban rájöhet, hogy valójában létezik mögöttes tartalom, ami az alkotás megvalósításához vezetett.

 

A festészet a valóság igája alatt

Miután megjelent a fényképezés, a festészet fokozatosan felszabadult abból a béklyóból, hogy a valóságot ábrázolja. Az impresszionizmus már amúgy is elkezdte feszegetni a határokat, hogy minél dinamikusabbnak tűnjön a formabontó ecsetkezeléssel megfestett kép, de igazából Kandinszkij és a haverjai gurították el mindenki másnak a gyógyszerét, hogy a vásznakat bátran robbantsák fel ecsetjeikkel, vagy amivel akarják, és vigyék fel a legvalószerűtlenebb formákat, amiknek az egymásba toldásán keresztül a különböző színek oda-vissza marják egymást. Eközben Picasso hevesen bólogatott a háttérben, élesre fenve a kubizmus kését, hogy azzal karcolja bele a nevét az élet fájába.

 

A végtelenségig folyó formabontás

Ez a folyamat torkollott az absztrakt művészetbe, ami addig rohant előre fiatalos lendületével, amíg el nem érte a képzőművészet határát, és nem maradt más, mint a puszta forma, egy mértani konstrukció, egy ornamentika, az ábrázolt semmi, vagy csak egy fekete vonal, esetleg pötty.
Ez az átalakulási folyamat sokakat megbotránkoztatott, és még mind a mai napig képes nemtetszést kiváltani az emberekből, habár, talán az északi népektől érkező minimalista design szemlélet valamennyire már szélesebb körben emészthetővé tette ezt az irányzatot.

 

Részletekre bontás

Eredménye elvitathatatlan, mivel szélesítette a képzőművészet eszköztárát, és hatással van a jelenlegi esztétikai érzékünkre is. Az absztrakt művészet a formák lebontásával kiemelte azok díszítő jellegét, és a stilizált ábrázolással lehetővé teszi, hogy egy-egy tárgynak csak a jellegzetes vonásait alkossa meg, vagy csak használja fel.
Ez a stílus tökéletes választás, he egy fiatalos, dekoratív otthon kialakításához keresünk témát a falra. A felbontott formák egymásba toldva biztosítják a mozgás látszatát, hogy a dinamikusság mindig jelen legyen. Az absztrakt, vagy másképpen nevezve a non-fiugarítv festészetben az a jó, hogy sokféle közül választhatunk és addig keresgélhetünk, amíg a nekünk megfelelő alakzatot meg nem találjuk az ideális színkompozícióval, ami egyszerre jellemez minket és díszíti a lakásunkat.

 

Ne hagyjuk, hogy előítéleteink befolyásoljanak

A nonfiguratív festészettől nem kell félni. A század elején a törekvést inkább lehetne tekinteni egy folyamatnak, ami azokat a határokat kereste, ameddig el lehet menni, hogy mi az ami még belefér a művészet legtágabb fogalmába. És ennek tanúbizonyságául sajnos, vagy nem, de elég sok minden került fel erre a palettára.
Viszont egy rendkívül izgalmas kifejezési mód, ami a formák szétdarabolásával végtelen lehetőség kínálatát bocsájtja rendelkezésünkre. Ha megtaláltad azt a képet, ami igazán tetszik neked, akkor ne habozz, kattints át a képszerkesztőnkbe és nemsokára már ki is akaszthatod otthonod falára.

2023. már. 06.